Razmjena u slobodnoj kulturi između Hrvatske i Brazila u četvrtoj godini

Četvrtu godinu za redom Ministarstvo kulture RH sufinancira program međunarodne suradnje i razmijene u slobodnoj i otvorenoj kulturi između Hrvatske i Brazila. Program je započet suradnjom udruge UKE iz Križevaca i platforme za kraeativni rad u okruženju softvera otvorenog koda Estudiolivre iz Brazila 2005. godine za vrijeme festivala EEII ’05.

Tijekom prošle četiri godine Hrvatsku je posjetilo osam umjetnika, sociologa, stručnjaka u novim komunikacijskim tehnologijama i softveru otvorenog koda, studenata komunikologije i medija. Neki od njih boravili su u više gradova: čak pet gradova na Jadranskom moru i tri grada u unutrašnjosti posječeni su sa raznolikim programima radio emisija, umjetničkih performansa i instalacija, radionica, prezentacija, glazbenih događanja i sl.

I ove godine, od 08. travanja do kraja svibnja nastaviti će se program razmjene. Kruno Jošt će u Sao Paulu, u prostorijama CCJ (Centro Cultural da Juventude) sudjelovati na radionicama softvera otvorenog koda i u participativnim glazbenim nastupima sa DIY instrumentima. Također će biti gost radio emisije na slobodnom radiju CCJ-a. Nakon ovog rezidencijalnoga programa, posjeta otoku Bonetu rezultirati će istraživanjem otvorenih tehnologija i satelitske komunikacije te alternativnih izvora energije.

Nakon Boneta ponovno U Sao Paulu održati će se izložba samo-generirajuće umjetnosti u organizaciji SESC (Social Service of Commerce) na kojoj će Jošt predstaviti glazbu celullarnih automata, softvare koji je razvio Ivan Nikolić. Program će se nastaviti posjetom samostalne video produkcijske kuće u Rio da Janairu gdje je u procesu montaža dokumentarnoga filma snimljenoga prošle godine za boravka Tatiane de Almeida Gouveia i Giuliana Djahjah Bonorandija u Hrvatskoj.

Pored ovih programa, kroz istraživačku platformu u novoj medijskoj kulturi, slobodnim medijima, sociologiji i teoriji slobodne kulture DESCENTRO organizirati će se posjete projektima u Salvadoru i Pipi (sjeveroistok Brazila) gdje se u lokalnim kulturnim centrima održavaju radionice i prezentacije softvera otvorenog koda i slobodnih medija. Kraj ovogodišnjeg programa razmjene biti će festival Conserto u Curitibi, gradu na jugu Brazila. Ovo je drugi posjet ovom festivalu koji organizira ORGANISMO, organizacija za suradnički i interdisciplinarni umjetnički rad.

Razmjenu u slobodnoj i otvorenoj kulturi između Hrvatske i Brazila možete pratiti na blogu www.uke.hr/BR-HR kroz tekstove, fotografije i video dokumentaciju. Blog je započet 2007. godine u želji da dokumentira i predstavi organizacije, umjetničke prostore, autonomne klubove, festivale i ostala događanja ove dvije zemlje.

UKE, razmjena u slobodnoj i otvorenoj kulturi – www.uke.hr/BR-HR
CCJ – http://labccj.wordpress.com/
SESC – http://www.sesc.com.br/main.asp
Intervju sa Danilo Santos de Miranda, voditeljem SESC-a, institucije za socijalnu skrb i napredak:
http://www.performingarts.jp/E/pre_interview/0605/1.html
DESCENTRO – http://pub.descentro.org/
ORGANISMO – http://organismo.art.br/blog/?p=2476
ESTUDIOLIVRE – http://estudiolivre.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *