TIK – studija o nelineranom mjerenju vremena

Konceptualno, TIK (Time Inventors Kabinet) kreće od činjenice da mjerenje vremena prema koordiniranom svjetskom vremenu (Coordinated Universal Time) postavlja paradoks koji se očituje u pitanju postoji li točnije mjerenje vremena koje bi teoretski bilo skladnije nama i okolišu u kojem živimo. TIK također tako propituje i naš odnos prema prirodi, našem životnom stilu, prehrani, kretanju, žurbi, poslu, sastancima, dedlajnovima i sl. koji nas rade robovima  našeg sata i kalendara u pankapitalizmu.

Iz ovih postavki kreće EU projekt u kojem UKE sudjeluje kao jedan od pridruženih partnera. Projekt je koordiniran od organizacije OKNO iz Belgije u partnerstvu sa Yo-Yo iz Češke i Col-me iz Slovačke sa pridruženim partnerima iz Makedonije, Austrije, Kosova i Hrvatske. Projekt će se kroz dvije godine održavati u kulturnim centrima svih partnera i pridruženih partnera, a uključuje radionice, izložbe i diskusije te radio program i rad na otvorenim zelenim površinama. Zadnje dvije opcije račvanja TIK projekta, koje se naslanjaju na ideju da je mjerenje vremena povezano sa našom brigom za okoliš te našom socijalizacijom i razmjenom informacija putem radio signala te internet radija posebice je važna, jer putem internet veze će se ustvari i prenositi vrijeme izmjereno vjetrenjačama. Ideja da je u svim zemljama jedini zajednički prirodni element vjetar (neke zemlje nemaju more ili sunce koje bi koristili kao zajedničku točku mjerenja vremena) potakla je stvaranje mjerača vremena koji se naziva vjetro-sat (wind-clock). Ovim uređajem pratiti će se vrijeme, određivati kada će pojedini radio programi u raznim organizacijama kretati ili kada završavati. Također putem radio emisija propitivati će se koncept vremena i našeg odnosa prema njemu te društvenih standardi i normi postavljenih vremenom.

Prvi sasatnak odrzao se u zgradi Cvernovka u Bratislavi, gdje su Elena Veljanovska, Michal Murin, Erik Bartos, Ivana Dragšić, Michal Kindernay, Marian Potočar, Michal Čudrnak, Guy van Belle, Barbara Huber, Monika Čertezni, Richard Kitta, Erik Bartoš i Marian Balko između 10. i 13. 09. 2010. godine radili na upoznavanju sa kompleksnom idejom transdisciplinarnog TIK projekta. Kroz dva dana ustanovljene su radne grupe koje će raditi na različitim dijelovima projekta. Također je diskutiran i sadržaj radio emisija te se dogovaralo o sljedećem događaju koje će se održati na Korčuli između 24. i 09. i 01. 10. 2010. koji će biti vezan i uz Multimedijalan kamp ’10 (MMKamp’10)

One comment

  1. […] TIK – studija o nelineranom mjerenju vremena […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *