Ugradite svoje ideje i znanje u Mobilni art laboratorij

Fokus ovogodišnjeg festivala Eksperimentalne elektronske intervencije (EEII) je na nomadskoj kulturi, mobilnosti, privremenim autonomnim zonama (Temporary Autonomous Zones) te spajanju tehnologije, pokretljivosti, slobodne kulture i novih medijskihih kultura.

Zajednički rad lokalnih aktivista, stručnjaka i umjetnika tijekom festivala, uz raznolike zabavne programe i prezentacije, rezultirat će nacrtom za Mobilni Art Laboratorij (MAL) te će se napraviti istraživanje gdje ga i kako izvesti.

EEII ’11 će ugostiti osobe koje rade na sličnim projektima u svijetu, primjerice Jaap Vermaas, koji radi na FabLab projektu u Amsterdamu, i Katarinu Slaninovu iz projekta putujuće galerija nomadSpace iz Bratislave. Gosti će predstaviti način na koji su projekti uspostavljeni i gdje su bile dobre i loše strane te će se njihova iskustva koristiti u grupnim radionicama izrade nacrta Mobilnog art laboratorija.

Cilj je omogućiti lokalnim i regionalnim umjetnicima da izlažu, surađuju i djeluju u prilagodljivom, multimedijalnom, novomedijskom laboratoriju. Ovaj bi višenamjenski objekt bio pokretan, lako premjestiv, te bi se dijelio organizacijama i umjetnicima za potrebe festivala, događanja, umjetničkih intervencija i sl. Svi nacrti i specifikacije će biti javno objavljeni pod slobodnim licencama.

Ideja za MAL nastala je za vrijeme Slobodnog festivala 5, u srpnju 2011., kada je detektiran problem izlaganja i rada u novim medijskim umjetnostima na području grada Čakovca. Naime, institucije su zatvorene za ovakve oblike umjetnosti, a županijski prostor, galerija Scheier (koja je 2009. ugostila EEII festival), je zatvorena i spremna za prodaju.

Lokalni umjetnici koji rade u umjetnosti novih medija, transdisciplinarnom pristupu, performansu, multimediji, ili na temama vezanim uz društveno angažirane, zajedničke, grupne i kolektivne umjetničke prakse kroz otvoreni softver i slobodnu kulturu nemaju mogućnosti za rad i prezentaciju. Sve se to odražava na kulturnu scenu te uzrokuje nestajanje novih oblika stvaralaštva što je vrlo opasno u suvremenom svijetu razmjene informacija i mobilnosti, umrežavanja i međunarodnih projekata.

Festival se provodi u suradnji sa Udrugom ACT

EEII-2011-poziv

 

 

2 comments

  1. Seminari says:

    Odlična ideja s ovim mobilnim laboratorijem. 🙂

  2. admin says:

    poštovana webedukacija, drago mi je da vam se sviđa! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *