Najava: LVP’24

Lovinačke večeri performansa ’24

25. – 31. 7. 2024. godine će se održati Lovinačke večeri performansa (LVP’24) koje će na različitim lokacijama zaseoka Rasoja pored Lovinca, u srcu Like, ugostiti hrvatske umjetnike i umjetnice.

Kroz analizu prošlogodišnjih Lovinačkih večeri performansa uvidjeli smo par interesantnih koncepata kojima želimo obratiti više pozornosti ove godine. Naime, tema koja se protezala kroz razgovore s umjetnicima, a jasno je vidljiva u radu Saše Živkovića „Umjetnik u oporavku” je odmak od (samo)definiranja kroz socijalno i društveno angažirani rad u rad koji je duboko intiman i promišlja odnos sa sebstvom u prirodnom okolišu.

Učestalo se u objavljenim razgovorima na LVP’23 podcastu s umjetnicima osvrtalo na odnos umjetnosti i aktivizma te se pitalo da li je takav rad postao dominantan? U tom smislu taj naizgled autoritativan umjetnički sustav odbacuje samog umjetnika te postaje obilježje umjetnosti bez iskrene ljudske poetike, a moguće i instrument ideologije. Zato smo ove godine izabrali umjetnike i radove koji govore o prožimanju prirode i umjetnika s notom osobne i intimne estetike.

Josip Ivančić – i.j.piNO, performer, likovni umjetnik, glazbenik na alternativnoj kulturnoj sceni poznat je već od početka sedamdesetih godina kada stvara „Mental Spirit Music”. i.j.PINOva pozicija izvan centra te njegovo iskustvo radnika u brodogradilištu Uljanik osiguralo mu je „pravo” na dodatno radikaliziranje u prostoru umjetnosti. Tijekom osamdesetih svoje umjetničke interese ostvaruje u prostoru spajanja medija glazbe, performansa i likovne umjetnosti (alterrock gupa „GustapH y njegovi dobry duhovi”), a od devedesetih javnost ga pozna kao jednog od najprovokativnijih hrvatskih performera, ali i kao alternativnog novo-medijskog eksperimentatora.
Svoj performans „osluškujemo se., jednostavno“ opisuje kao „Spokenword sa zvukom; textove i poeziju provuć kroz i sa zvukom”.

Đanino Božić je umjetnik rodom iz Pule koji živi u Novigradu, u dugogodišnjem opusu djeluje kroz medij crteža, slikarstva, instalacije, ambijenta, grafika, a i performansa. Božićevi performansi odišu likovnošću, a za LVP’24 izvest će performans pod nazivom „Privremene skulpture”. Riječ je ambijentalnoj instalaciji koju čine oblici koje pronalazim u prirodnom okruženju suprotstavljenih u odnose veličina, materijala, boja i oblika , tj. u narative skulpturalnih formi. Na taj način prirodni prostor modificira u svojevrsnu likovnu scenografiju prema lationoameričkom konceptu buen vivir, što u prijevodu nije samo dobar život, nego koncept prirodne ravnoteže i sklada, blizak mnogim starosjedilačkim kulturama.

Metaverzum u univerzumu“ je performans Nikice Jelića iz Gospića koji je po zanimanju matematičar-informatičar. Osnivač je Foto kluba Gospić i autor nekoliko skupnih i samostalnih izložbi fotografija te je osnivača i predsjednik Likovne udruge Lika. Slika akvarelom, pastelom i akrilom, a često koristi crtež i kombinirane tehnike.
Performans „Metaverzum u univerzumu“ satirički aludira na paradoks u kojem se osobe nalaze pomalo izgubljene u budućnosti (sadašnjosti), a koje podsjećaju na likove u filmovima Jacques Tatia. On boravi u prirodnom okolišu, ali je zaokupljen do te mjere u svijetu tehnologije da se ne nalazi ni u jednom pa time i ilustrira pitanje o tome postaje li čovjek Buridanov magarac.

Satira i humor vidljivi su i u performansu Klare Dujmović rođene u Rijeci koja pripada mlađoj generaciji umjetnica. Ono što je pokreće u izražavanju je potraga za načinom materijalizacije neopipljivog, oku nevidljivog, stavljajući naglasak na individualno iskustvo i proces.
Njezin peformans pod nazivom „Palindrom” i „višenje” naglavačke oboje predstavljaju odmak od svakodnevnog doživljaja svijeta. Za osmisliti palindrom u lingvističkom smislu preduvjet je kreativno mišljenje, a uranjanjem u okruženje u obrnutom položaju od onog uobičajenog otvara se prostor za drugačiji doživljaj svakodnevnog čime se otvara put kreativnom mišljenju (“sagledati situaciju iz druge perspektive”).


Rad Nikoline Ivezić i Hrvoje Milića također je duhovita igra dvije individue koje imaju različit/suprotan odnos prema prirodi. Hrvoje Milić rođen je u Slavonskom Brodu, a sudjelovao je na više grupnih, te nekoliko samostalnih izložbi te je objavio 4 knjige. Trenutno živi u Zagrebu i piše prozu, drame i poeziju, te se i dalje bavi slikarstvom. Nikolina Ivezić rođena u Zagrebu diplomirala je na ALU te izlagala na šezdesetak samostalnih i veći broj skupnih izložbi. Osim slikarstvom i skulpturom, bavi se konceptualnom umjetnošću, ilustracijom, grafičkim dizajnom, dizajnom interijera, scenografijom i animiranim filmom. Njihov je performans „HELP /NO” osmišljen je tijekom gradnje kuće u zaseoku Rasoja pored Lovinca te boravka u istoj, a koji im je donio iskustva i promišljanja o prirodi i okolišu koje će prenijeti ovim performansom.

Praksa Ivane Filip proizlazi iz vizualne umjetnosti i proteže se kroz interdisciplinarne radove, preko performansa, rada uživo, videa, fotografije i kombiniranih medija. Ivana je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na Fontys School of Fine and Performing Arts u Tilburgu, Nizozemskoj te na Gerrit Rietveld Kunst Akademie u Amsterdamu, Nizozemskoj.

Filip o svojem performansu kaže: „Kako se vratiti osobnom poetici, sinesteziji, osobnom odnosu s drugim, kroz dubinu postojanja bića koje gledam i koje me osjeća? „Pričaj s njima“ nastavak je moje dugogodišnje umjetničke prakse i istraživanja usmjerenih na odnos ljudi i ne-ljudi, kroz performans, video, tekst, kombinirane medije i fotografiju. Moja praksa započinje u vizualnim umjetnostima i nastavlja se kroz multidisciplinarne i interdisciplinarne radove u kojima koristim materijale iz znanosti, duhovnosti, aktivizma između ostalog kao i osobna iskustva. Ovaj poziv prilika je da se i sama osvrnem na svoj rad i propitam svoju poetiku te pokušam kroz eksperiment vidjeti prirodu, njena bića, kao one koji jesu, bez komentara, istinske, međupovezane s nama i nas s njima. Kroz ovaj poetski intuitivni rad voljela bih komunicirati s prirodama onako kako smo zaboravili.”LVP’24 organizira UKE (www.uke.hr) udruga koja u Lovincu djeluje od 2015. godine u i oko prostora Centra za kreativna rješenja. Centra se sastoji od prostora za rezidencijalne boravke umjetnika te permakulturnog prostora s organskim vrtom, domaćim životinjama i samoodrživim prostorom za život. Program je podržan od Ministarstva kulture Republike Hrvatske i općine Lovinac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *