Radionice radio drame

Nemeza – udruga za razvoj neprofitnih medija ugošćuje dvoje uglednih autora dokumentarne radio-drame, koji će kroz predavanja, radionicu i seriju slušaonice predstaviti pristupe, postupke i procedure u svom radu, kao i metode kojima radiofonijski čin može postati čin odgovornosti. Cilj ovog programa je ukazati na zanemareni i podcijenjeni potencijal što ga radio ima kao medij umjetničke prakse. Udruga UKE surađivati će se Udrugom Nemeza u ostvarivanju programa.

Voditelji radionica su::
René Farabet – glumac, pisac te jedan od pionira žanra dokumentarne radio-drame. Godine 1969. osnovao je, pri Radio France Culture, Atelje radiofonijske kreacije, koji je vodio do 2001. Teško je pobrojati sva radiofonska djela kojima je autor, incijator ili producent. Radio je kao predavač, autor je brojnih tekstova i eseja na temu radiofonije. U svom teorijskom i praktičnom radu pokušava emancipirati radio kao umjetnički medij.
Kaye Mortley – australsko-francuska umjetnica, jedna je od najiskusnijih i najcjenjenijih autorica u svijetu radiofonije i radiodokumentaristike. Kako na tematskoj tako i na sadržajnoj razini, učestalo se bavi “marginama” – socijalno isključenim ljudima tj. praksama (žrtve holokausta, Aboridžini, egzilanti, imigranti, suvremeni ples… ). Dokumentaristički rad često ‘oplemenjuje’ klasičnim, grčkim i latinskim tekstovima. Duboko vjeruje u radio kao suvremeni medij, čak i u doba prevlasti slike. Radio smatra vrlo bliskim mišljenju – jer pruža slobodu asocijacije, profinjenost, sofisticiranost i intimnost. Jedna je od osnivačica radiodokumentarističke ljetne škole u Arlesu. Održava radionice na najrelevantnijim svjetksim školama za radiofoniju, no i u specifičnim marginaliziranim kontekstima – poput, primjerice, psihijatrijske bolnice za djecu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *