Oda Čičoki

„Oda Čičoki” je prvenstveno nastala kao glazbena kompozicija za violinu i klarinet da bi se potom razvila u performans – izvedbu kompozicije Krune Jošta od strane Mateja Hermšćeca na klarinetu i Mije Dugandžić-Marić na violini u polju Čičoke.

Kompozicija Krune Jošta zamišljena je te je napravljen notni spis namijenjen izvedbi biljci iz porodice Helianthus tuberosus L. koja botanički pripada obitelji glavočika (Asteraceae – Compositae). Pri stvaranju kompozicije uzeti su u obzir vrsta, način rasta, vrijeme kada cvjeta te odnos koji stvara s okolinom (prednosti uzgoja npr. u permakulturi) kao i gomoljasti izraštaji koji se prvenstveno koriste u prehrani čovjeka i životinja.

Ova biljka se zbog jestivog i ljekovitog gomoljastog korijena danas kultivira širom svijeta, a američki su je domoroci uzgajali i prije dolaska europskih doseljenika. Čičoka ima širok spektar terapijskog djelovanja : imunostimulirajuće, sedativno, tonificira, aterosklerotično, hipoglikemičko, laksativno. Ulje čičoke stabilizira šećer i kolesterol, kao i metabolizam, uklanja radionukleide , potiče regeneraciju tkiva i normalizira crijevnu mikrofloru,hranjiva je podloga i građevinski materijal za epitel crijeva te povećava imunitet i hemoglobin, povećava apsorpciju kalcija i magnezijevih iona koja je važna za prevenciju osteoporoze, smanjuje apetit i time pridonosi brzoj zasićenosti tijela hranom. Učinkovito zadovoljava potrebu za ugljikohidratima i ne povećava razinu glukoze u krvi i stimulira proizvodnju inzulina, sprječava pretilost i taloženje soli, neutralizira toksine i teške metale.

Projekt “Oda Čičoki” prvenstveno je stvaran u htijenju da osjećaj biofilije i ekocentričnosti prenese na „other-than-human” (i drugima pored ljudskih) stanovnika okoliša. Ovaj je projekt osmišljen na kulturno umjetničkim i teoretskmi aspektima koje između ostalih zagovara Clair Bishop, Donna Harrraway, Aldo Leoplold, T.J. Demos, John k. Grande i drugi, a zagovara dekolonizaciju našeg okoliša. tj. pokušaj da se realizira prijelaz iz odnosa koji imamo prema biljnom svijetu gdje je čovjek subjekt, a biljka objekt u odnos subjekt subjekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *