Radionica izrade geodezijske kupole na MMKampu ’13

Vrijeme:

12.8. – 15.8.2013.

Mjesto:

Turistički kompleks Cimper, Mursko Središće, Hrvatska

Radionica izrade geodezijske kupole u četiri će dana pružiti znanje o njezinoj svrsi, izgradnji i upotrebi. Radionice se održavaju u Turističkom kompleksu Cimper u Murskom Središću. Od 12. do 15. kolovoza stručni će graditelji sastaviti i rastavii kupolu zajedno sa sudionicima radionice. Proces učenja uključuje teorijski dio o prethodnom radnom iskustvu gradnje kupole, prezentacije njezinih praotaca Buckminstera Fullera and Waltera Bauersfelda, otvorenu diskusiju o njezinoj namjeni, mogućim kreativnim ishodima za poljoprivredne i kulturne svrhe, kao i korist u transdisciplinarnim kulturnim strategijama.

Ideja o kupoli kao geološkom staklenom vrtu je dobro poznata u eko krugovima. Mnogi od nas žele naučiti o njezinim graditeljskim dobrobitima, ali osim YouTube videa i zbunjujućih web stranica, nama puno načina za učenje na praktičan način. Sudionici radionice će rastaviti i sastaviti kupolu napravljenu od drveta. Kroz taj proces, naučit će njezinu graditeljsku strukturu, njezine matematičke i ekološke dobrobiti kao mjesta za stanovanje ili za stakleni vrt. Bit će predstavljene i druge namjene, kao na primjer kupola za multimedijske projekcije.

Ova radionica dijelom je udruženih aktivnosti Slobodnog festivala i Multimedijalnog kampa u organizaciji Autonomnog centra ACT Čakovec i Urbane Kulture i Edukacije, UKE Križevci.

Slobodni festival i MM kamp događaji su koji spajaju slobodne tehnologije i FOSS (softver otvorenog koda) te stavove o ekologiji i recikliranju, anti konzumerizmu i nekonkurentnosti, a oba obuhvaćaju suradničke prakse i suživot.

Sudionici ne trebaju nikakvo posebno znanje o gradnji kupole. Svi mogu sudjelovati, a broj sudionika je ograničen.

Radionice će se održati u ruralnom dijelu sjeverne Hrvatske, u blizini rijeke Mure na slovensko-hrvatskoj granici. Omogućen je radni prostor, struja, tuš/kupaona, WiFi, sportski tereni, klimatizirana soba za konferencije, dječje igralište itd. Okolna priroda pruža kontemplativno i mirno okruženje slično ljetnom kampu.

Ako ste zainteresirani za naše radionice, molimo Vas, ispunite prijavnicu najkasnije do 01.08.2013. (nepotpune prijavnice nećemo uzeti u obzir):

Cijene:

 • Paket 1. klimatizirana soba s kupaonicom – 200 € po osobi
 • Paket 2. kampiranje – 150 € po osob
 • Paket 3. kampiranje (grupa od 2 do 4 osoba – 100 € po osobi
 • Paket 4. kampiranje (grupa od 5 do 10 osoba) – 70 € po osobi

Odaberite paket koji Vam najbolje odgovara. Svi paketi, osim smještaja, uključuju hranu (puni pansion), pribor za radionice, mentorsvo na radionicama te kartu za Spa & Sport Resort Sveti Martin. Molimo Vas, uplatite predujam od 50€ na bankovni račun: Udruga UKE, S.Radića 21, HR9424020061100295914 najkasnije do 05.08.2013.

 

Preporučeni raspored:

Ponedjeljak, 12.8.2013.

 • dolazak sudionika i razgled turističkog kompleksa Cimper (tvornica piva “Pilka” i destilerija rakije)
 • upoznavanje s programom
 • prezentacije, predavanja i filmovi o geodezijskoj kupoli

Utorak, 13.8.2013.

 • teorijska gradnja geodezijske kupole
 • praktična gradnja geodezijske kupole – prvi dio
 • turnir u odbojci na pijesku

Srijeda, 14.8.2013.

 • praktična gradnja geodezijske kupole – drugi dio
 • večer u Spa & Sport Resort Sveti Martin

 

Četvrtak, 15.8.2013.

 • pokrivanje kupole
 • brainstorming o potencijalima kupole za razne prigode
 • odlazak sudionika

 

Kako doći:

Vlakom
Vlak do Čakovca, glavna stanica i kontakt Maja na +385 (0) 99 6556 731

Autobusom
Autobus do Čakovca, glavna stanica i kontakt Maja at +385 (0) 99 6556 731

Autom
Iz Slovenije: Murska Sobota – Lendava, SLO-HR granični prijelaz Petišovci. Čim uđete u Hrvatsku, nalazite se u Murskom Središću. Na prvom skretanju lijevo, a zatim nastavite ravno preko željezničkog prijelaza i 500 metara kasnije skrenite desno prema Turističkom kompleksu Cimper.

Iz Hrvatske: Poslije Čakovca krenite prema Murskom Središću i držite se glavne ceste. Poslijednje skretanje prije graničnog prijelaza, skrenite desno. a zatim nastavite ravno preko željezničkog prijelaza i 500 metara kasnije skrenite desno prema Turističkom kompleksu Cimper.

 

Mapa:

 


View Larger Map

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *